Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Temelín musí dostavět Američané

 

Po vypadnutí francouzské firmy Areva z tendru o dostavbu Temelína je třeba přestat si hrát na nějakou expertní korektnost. Temelín je vahadlem na kormidlu našeho směřování. Východ nebo západ?

 

Zdá se mi neuvěřitelné, že po dvaceti letech přímé okupace ruskými (sovětskými) vojsky někoho napadne, že strategickou zakázku na dostavbu Temelína mohou vyhrát opět naši bývalí okupanti. A to v době, kdy jsme závislí na jejich plynu, kdy BIS vydává zprávy o činnosti ruských špiónů na našem území skrze průmyslový a podnikatelský sektor,  v době, kdy máme jasné zprávy o naprosto autoritativním a nedemokratickém režimu, který Putin nastolil.

 

Hrozí nám riziko, že se fatálně navážeme na režim, který s demokratickými praktikami nemá nic společného, kde opozice nesmí protestovat, novináři psát, kde jedinou spravedlností jsou děngy a kontakty. V této souvislosti je třeba si přestat hrát na jakoukoliv korektnost, je třeba začít všemi prostředky podporovat americkou dostavbu a ukázat, že nám záleží na našem demokratickém směřování.

Reklama

 

Mnohým z nás se americký režim zprotivil skrze dekádu George Bushe, nesmyslné a nespravedlivé výpady do celého světa. Amerika není co bývala, avšak podíváme-li se přímo a porovnáme současné USA a Rusko, stále není co řešit. Je potřeba odhodit konformní antiamerikanismus a vzpamatovat se. To, co nás může brzo pohltit, je na naprosto jiné etáži hrůzy.

 

Václav Klaus, označovaný jako kremlofilní bába, doporučil jako nástupce na svůj post kandidáta Lukoilu Miloše Zemana. Tito zaprodanci budou z nějakého naprosto podivného důvodu nejšťastnější, když se zase odebereme za železnou oponu. Navíc po dvaceti letech demokracie neexistuje politická síla, která by se jim postavila. Nevím jak vás, ale mě tento scénář děsí.

 

Známý britský historik Paul Johnson označil pro časopis Forbes Vladimíra Putina jako nejnesympatičtějšího muže na zemi a přirovnal ho ke Stalinovi. Jen dodejme, že málokdo na světě se dokáže tak trefit a vystihnout povahu doby jako Paul Johnson.