Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Bátorův nadčlověk

Jednoduše o smutku nad barevným rozdělováním společnosti. 

Obecně mně diskuse okolo homosexuální komunity vůbec nezajímají a jsou mi ukradené. Nemám rád ani debaty zdali je homosexualita vrozená nebo nikoliv. Ke gayům mám podobný postoj jako třeba k rybářům, prostě se míjíme. Co se dá říct z etnologického hlediska o homosexualitě bezpečně je, že ji najdeme všude na světě, ale v naprosto různých podobách a s jiným procentuálním zastoupením ve společnosti. Z toho si každý může udělat obrázek sám. Také dobře chápu, že někomu jsou homosexuálové protivní a někdo je vnímá pozitivně. Celou současnou diskusi okolo průvodu gayů a lesbiček bych nejraději vypustil, nebýt ovšem nemístné hradní rétoriky.

 

Ke dvěma osvědčeným hradním pejskům, kteří očůrávají vše na co pán ukáže přibyl do třetice uředník Bátora. Jako facka působí rozhovor pro Mladou frontu, kde Bátora v duchu hradního žargonu vystřelil do vzduchu silné tvrzení: „Jsem přesvědčen a nemusím na to dělat žádné výzkumy, že liberalismus více oslovuje multikulturalisty nebo homosexualisty.“

Reklama

Pivař Jákl pak přijde se čtyřprocentním pivem BuQičák, což je samo o sobě docela vtipné, až na to, že to říká prezidentův muž. Když odmyslíme všechnu tu omáčku, hradní pejsci nevybíravě vyjadřují o celém jednom směru žití a smýšlení, navíc podle několika rysů hází do jednoho pytle naprosto nesourodou masu lidí! Kdeže jsou ty časy kdy někdo chtěl být prezidentem všech?

 

Hradní výroky ostře polarizují společnost na dobré a špatné, vzniká zde idea konzervativního nadčlověka, nazývejme ho Veliký Konzervativec (zkráceně VK): Mírně prošedivělý oddaný manžel, milující otec dvou dětí a neúnavný milenec několika blondýn, zastává důležitou funkci třeba někde na radnici. Je to určitě takový táta medvěd, tvrdý a neúprosný, ale své lidi má rád. Proti němu stojí baťůžkář, který pije vodu, jí saláty, nevadí mu homosexuálové a čte Respekt. Jednoho omázneme modrou barvou a druhého třeba duhovou?

 

Vůbec si nejsem jist, nakolik je takové hradní naprosto umělé rozdělení v dnešních dnech žádoucí. Příště se z Hradu dozvíme, že Romové jsou nepřizpůsobiví a páchnou? I kdyby s tím souhlasila většina republiky, prezident to říct nemůže. Odsoudit část společnosti na základě několika vnějších atributů zavání manýry Třetí říše; vše navíc v době krize, kdy se veškeré společenské frustrace mohou lehce zvrtnou v násilí proti komukoliv, koho lze jen nějak zaškatulkovat.  

 

Ona je tu ještě jedna zajímavá paralela, Hitler byl malý černooký a tmavovlasý čtvrtžid, který glorifikoval velké árijské blonďáky a nenáviděl Židy. Nevím proč, ale už jsem z několika stran slyšel o podobném paradoxu Velikého Konzervativce ve vztahu k homosexuálům.