Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Jaký bude Kalouskův konec?

 

Možná si to ještě sám Miroslav Kalousek neuvědomuje, ale během pár měsíců bude muset opustit politickou scénu. Nyní se odehrává boj o to, zdali půjde cestou Davida Ratha nebo Jiřího Paroubka. 

 

Je v celku jedno, zdali se soudně prokáže, že ministr Kalousek napomohl k okradení státu v řádu miliard, nebo zdali zůstane soudně čistý jako lilie. Ve všech ohledech se z něj stává nepohodlná figura:

 

1)      Miroslav Kalousek vstupoval do ministerského křesla za Top 09 jako napravený hříšník, kterého je ovšem třeba, protože jedině on dokáže zachránit naši ekonomiku od dalšího zadlužování a socialistického rovnostářství, které by nás uvedlo na řeckou cestu. Proto měl důvěru mnohých z nás, opakovaně se stal i nejlepším ministrem financí střední Evropy. Nakonec se ale ukázalo, že cesta zvyšování DPH vede pouze k snížení kupní síly obyvatelstva a následně k utlumení produkce, což jsou ovšem věci, které se při schvalování zákona veřejně a mainstreamově tvrdily (viz. např. George Soros) V klíčovém momentu (viz. dnešní Macháčkův Audit 12.7.12) tak došlo k udupání ekonomiky. Navíc Kalouskův úřad není schopný vybírat daně, tudíž zvýšení DPH na 14 procent přineslo méně peněz nežli nižší sazba za předchozí rok. To by už samo o sobě mělo stačit k jeho odvolání. 

Reklama

 

2)    Pakt s Kalouskem zničil politickou hvězdu Karla Schwarzenberga a celé zdravé křídlo Top 09. Zatímco za Stranu Zelených patřil kníže k elitním a celorepublikově oblíbeným politikům a sklízel společenský obdiv za svou pevnou morálku, Kalouskův stín přinesl spíš výsměch a celkovou marginalizaci. Heslo „politik musí být transparentní“ se stalo právě díky ministru financí naprosto směšnou fraškou a mnozí voliči se cítí právem podvedeni. Kalousek se stal nebezpečným partnerem, proto strana, která s ním bude mít cokoliv společného v příštích volbách jen stěží uspěje.

 

3)   Už je toho moc, Kalousek nadává, štěká, kouše, ale nikdo už mu nevěří. Prostě ta celá série různých náhod, které podle ducha ministerských vyjádření může věřit jedině blbec, už přerostla to, co může národ snést. Ať už je to paktování se s Omnipolem, zasloužilá práce náměstka Ministerstva obrany, která vedla k tomu, že armáda si bez prostředníka (Omnipolu) nemůže koupit ani ponožky, ochrana náměstka a ministra Bartáka, který uzavíral obří obchody na tajných schůzkách spolu s Dalíkem, nebo házení nahrávek do Vltavy, vyhrožování policistům, vyšetřovatelům a kdoví komu ještě. Lze ještě připomenout na poslední chvíli odvolaný obří a neprůhledný ekotendr atd. a samozřejmě letadla CASA.

 

 

Nyní je otázkou jak se všem nepohodlného ministra zbavit. Pokud pomineme čestné prohnání si kulky hlavou, kterého se ovšem jistě nedočkáme, zbývá soudní proces a nebo tichý úklid. Soudní proces, který by si přálo stále víc lidí ovšem může přinést i výsledek ve formě soudního očištění (víme jak to u nás chodí), nebo totální likvidace politických špiček, což je asi něco, co nám v globále nepomůže. Kalousek je v mnoha ohledech příliš velká ryba a tak je odklon asi tou nejbezpečnější a nejpravděpodobnější variantou.. bohužel.