Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Kouzelná cena českých a švýcarských gripenů

 

Ministerstvo obrany je nyní pod drobnohledem médií kvůli letounům CASA, během několika dní se ovšem může při rozhodování o způsobu prodloužení pronájmu gripenů ukázat další diamant vojenských nákupů, tedy naprosto nesmyslný pronájem. 

 

V první řadě je třeba říci, že porovnávat vojenské nákupy není zas tak triviální, záleží na množství, výbavě, offsetových programech atd. Avšak česká armáda je mistrem ve výmluvách proč to či ono stálo tolikrát více a můžeme si být celkem jistí, že cena našich nákupů není dána jen vylepšenou výbavou.  Proto porovnejme cenu nákupu švýcarských gripenů se způsobem českého pronájmu.

 

Švýcarské letectvo se rozhodlo pro nákup 22 gripenů za 64 miliard korun (obdobný byl i původní návrh pro naši vládu). Stíhačky slouží v letectvu nejméně třiceti let při běžném provozu. Pokud rozpočítáme částku na tři desetiletí, vyjde nám, že Švýcary vyjde pořízení 22 stíhaček na jednu dekádu zhruba 21 miliard korun. Česká republika se rozhodla, že si pronajme 14 stíhaček na 10 let za cenu 20 miliard korun. Tedy pronájem  skoro polovičního množství stíhaček vyjde podobně, jako koupě 22 švýcarských gripenů, pokud počítáme cenu na dekádu.

Reklama

 

Podle pátečních zpráv se vláda rozhodla prodloužit pronájem gripenů, avšak nepodařilo se ji vyjednat slevu. Je tedy dost pravděpodobné, že dalších deset let bude stát opět okolo 20 miliard. Pokud to celé spočítáme, tak geniální rozhodnutí české vlády o pronájmu způsobilo ztrátu okolo 20 miliard (pokud se řídíme cenou švýcarských gripenů). Za tu cenu nemůžeme poslat letouny do bojových misí mimo vlastní obranu a vlastníme skoro poloviční počet pouze pronajatých stíhaček oproti švýcarskému letectvu.

 

Reálně hrozí, že při třetí dekádě dáme za 14 stíhaček dalších 20 miliard a celková cena tak poskočí za 14 strojů k 60 miliardám, tedy tomu samému, za co si Švýcaři koupili 22 strojů.

Přičemž cena za koupi 14 letadel by měla být okolo 40 miliard! Pokud nyní dáme za stíhačky dalších 20 miliard, už by měly být naše. Nikoliv znovu jen pronajaté.

 

Ministerstvo samozřejmě poukáže na to, že v rámci balíku máme zaplacený výcvik ve Švédsku, pozemní podporu atd., ale dá se pod to opravdu skrýt 20 miliard? Pokud se hovoří v kauze letounů CASA o nějaké miliardě navíc, je to pouze předkrm před tím, co bude muset přiznat vláda. Těžko lze věřit, že by si tehdejší prognostický premiér nedokázal spočítat kolik nás to bude stát. Místo nákupu za férovou cenu někdo vymyslel léčku, jak podojit náš stát od 20 miliard. A to se také povedlo. Je důležité poukázat, že takový obchod musel být vymyšlen a schválen politickou elitou, nikoliv nějakými náměstky atd. Provazy zde vedou do nejvyšších pater politické reprezentace.

 

Gripen jako letadlo je pro české podmínky patrně nejvýhodnějším strojem. Avšak to, co z něj dokázali udělat čeští politici, z něj dělá jeden z největších polistopadových tunelů. Tak pustí se někdo do vyšetřování?