Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Metanol nebo život, podpora exportu nebo lidská práva?

Jak známo, život někdy přináší paradoxní situace, jeden den premiér Nečas koktá o škodlivém vlivu dalajlamismu a pussyriotismu na export, druhý den se má rozhodnout, zdali zachrání lidské životy, nebo upřednostní ekonomické údaje. 

Situace ve které jsme je dost vážná, po celé republice umírají lidé na otravu metanolem z pančovaného alkoholu. Nikdo neví, odkud se to bere a v jaké láhvi číhá smrt. Jde o chybu organizovaného zločinu s falešným alkoholem, nebo za tím stojí vyšinutý jedinec? Nelze vyloučit ani teroristický čin. Pokaždé, co otevřu internetové zprávy, roste číslíčko mrtvých stejně spolehlivě, jako naše ekonomické zadlužení. Zatím jsme na dvanácti obětech, ale nelze vyloučit, že v konečném důsledku bude obětí padesát a další desítky už nikdy neuvidí svítit slunce.

 

V této situaci existuje jediné rozumné řešení, okamžitě zakázat prodej tvrdého alkoholu, dokud se celá věc nevyšetří. Jenže jak známo, to by přineslo ohromné ekonomické škody. Hospody a nálevny vydělávají právě na tvrdém alkoholu, stejně jako večerky. Na misce vah stojí lidské životy oproti ekonomickým důsledkům. A právě podle logiky Nečasova (Klausova) projevu, je třeba upřednostnit ekonomické ukazatele před tak módními a nebezpečnými metanolismy. Zatímco v Tibetu se upalují mladí muži proti čínské okupaci, v ruských vězeních jsou drženi lidé za politické názory, u nás umírají a slepnou lidé díky preferenci ekonomických čísel. Logika, kterou předříkává Nečas je v tomto případě perverzní a nelidská. Kdy už si pan premiér uvědomí, že číslíčka nejsou všechno? Že tady, stejně jako v Tibetu a v Rusku jde o lidské životy? Které prostě musí mít přednost před obchodem!

Reklama

 

Ať už se vláda rozhodne jakkoliv, mohla zakázat prodej alkoholu už dávno, celá věc je neuvěřitelně podceněná a bude mít ještě nedozírné následky. Takže pane Nečasi, na vašich rukou, je krev našich občanů. Tak hlavně ať ten export a prodej alkoholu šlape.