Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Pavlíku kamaráde, můžeš mluvit?

 

Během posledního týdne se začal národ bavit nad odposlechy dua Janoušek Bém. Co lze ale od celé kauzy čekat? Strhne se ona pomyslná lavina trestů? Začnou padat hlavy? 

 

Situace je v dnešních dnech opravdu výbušná, každý den je zveřejněn nový odposlech, odkryt další vztah mezi podsvětím a vládnoucími úředníky. Bémovi (říkejme mu podle fotbalového korupčníka Ivánka „Pavlík“) už patrně nebude stačit výstup před kamerou, kdy sebejistě označí nahrávky za mega gigantickou sprosťárnu, protože jak by se mohl někdo domnívat, že on by vůbec mohl…

Pavlík bude muset vysvětlovat nebo se stáhnout do pozadí a mlčet. Janoušek si navíc celou situaci zkomplikoval dost nešťastnou bouračkou, takže co dál? 

 

Reklama

Přesuňme se nyní o pár let nazpět k slavným fotbalovým odposlechům a jejich praktickému vyústění a pokusme se zde najít inspiraci pro rozřešení dopadu těch gigantických sprosťáren, tedy odposlechů. Po celorepublikové zlosti celá situace s odstupem času dopadla zhruba následovně: Několik menších ryb bylo potrestáno, pár týmu bylo přeřazeno, občas zákaz činnosti, avšak nikdo nešel bručet natvrdo. Ivánek Horníků, hvězda odposlechů byla odsouzena k desetiletému zákazu fotbalové činnosti, ale trest mu byl zkrácen. Mezi odbornou veřejností se rozšířil názor, že takhle se to tenkrát dělalo všude, akorát Ivánka u toho chytili, ale protože je to kluk šikovnej a fotbalu rozumí, měl by dostat ještě jednu šanci. Podobně argumentoval mimo jiné Mirek Pelta, nynější šéf fotbalového svazu a tehdejší hvězda fotbalových odposlechů z Letné.

 

Co z toho plyne pro Pavlíka Bémů? Především je dost pravděpodobné, že se celá věc bude bagatelizovat, tak se k případu také staví politici z ODS. Je potřeba se vyvarovat mediálního honu na čarodějnice, jak by se asi tak řeklo. Následně se celá věc zastaví na nějaké procedurální chybě. Pavlík se na nějaký čas odklidí do Himalájů, kde bude meditovat a čerpat energii a dá se na východní náboženství. Posléze bude rehabilitován, protože je to kluk šikovná a dál to známe ne? Začne na nějakém okresním městě a pak se vypracuje, celou dobu s modlitebním bubínkem v ruce.

 

Pavlík nemůže být potrestán, protože jeho konexe a znalosti jsou příliš rozsáhlé a patrně s ním jela na korupční bárce pěkná kupa dalších politiků (nelze v této souvislosti nepřipomenout, že Pavlík je už několikátým politikem s nadstandardními vazbami na Klause, který má, nebo může mít soudní opletačky). Sečteno podtrženo, nějakou dobu se ještě budeme bavit a plakat nad tím svinstvem, ale to je tak všechno, co se stane. Představa, že Pavlík pude bručet je v rovině gigantického snu.  

 

Jo a ještě Janoušek. Kluk je to šikovná, vo tom žádná, ale celé si to zkomplikoval tou bouračkou, takhle asi před soud půjde. Podle předchozích havárií pražských vládců (či srážení těch, kteří nemají auta velikosti menšího náklaďáku) je pravděpodobné, že Janoušek za páteční bouračku schytá podmínku. No a to by asi stačilo, nesmíme to přehánět, vždyť oni to dělali pro naše dobro ne?