Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Pussinky a Po Si-laj

V podobnou dobu se odehrály dva soudní procesy, jejichž výsledek indikuje, že Čína a Rusko jsou přes všechny demokratické tanečky ve svém základu stále stalinskými diktaturami.

Dnešní postoj západního světa k Rusku a Číně je v základu formován ekonomickým smýšlením. Bez Číny dnes už nevznikne ani tužka, málokterý rozpočtový schodek by se obešel bez čínských peněz. Stejně tak je tomu i s Ruskem. Ruské surovinové bohatství je dnes klíčové pro celý svět a závislost na ruském plynu je pro Evropu přímo zásadní. Nějak se tomu za posledních dvacet let stalo, že se ze západního politického žargonu vytratily zmínky o lidských právech v obou státech. Naopak státníci a podnikatelé z těchto dvou zemí jsou zdvořile vítáni, protože odér peněz, který je obklopuje, omámí každého, zvláště v době krize.

 

Během léta proběhly dva politické soudní procesy, na kterých lze jasně demonstrovat, diktaturní manýry v obou státech. Prvně je to proces s ruskými Pussinkami (Pussy riot), který jsme měli možnost sledovat v minulých dnech. Žádná diktatura nestrpí posměšnou kritiku a tak jdou Pussinky na dva roky do vězení. Asi netřeba připomínat, jak budou holky v tradici sovětského politického vězeňství za dva roky vypadat. Znásilňování, bití, nedostatek jídla, lékařské pomoci atd. Lze si představit různé věci, ale je dost pravděpodobné, že za dva roky vylezou fyzicky i psychicky zlomené bytosti. Za provokaci likvidace, a to s posvěcením církve i Putina, který v rámci nejlepší stalinistické tradice o rozsudku rozhodoval pravděpodobně sám.  

Reklama

 

Stalinistický proces likvidace politických oponentů se odehrál i východně od Moskvy. Ve vykonstruovaném procesu zde byla odsouzena k smrti s dvouletou podmínkou manželka bojovníka proti korupci a vycházející neo-maoistické hvězdy Po Si-laje. Možný budoucí premiér doplatil na vyhrocené vztahy s Wen Ťia-paem a tak přišlo obvinění, podle kterého jeho manželka Ku Kchaj-laj otrávila britského podnikatele Neila Heywooda. K činu se přiznala a tak místo trestu smrti stráví zbytek života ve vězení. S největší pravděpodobností zde máme před sebou proces, kdy čínská rozvědka zavraždila anglického podnikatele, aby pak mohla elegantně odstranit vnitrostranické pnutí.

 

Případ Pussinek i Po Si-laje musí mít v rámci západního světa alarmující dopad. Pokud zůstaneme slepí k takovémuto jednání, hrozí nám v budoucnu prorůstání dikaturních pořádků do našich krajin. S tím, jak se čínský drak i ruský medvěd stále více roztahují po západním světě notně přichází i expanze diktaturních mentalit obou států a před tím je třeba mít se na pozoru. Vzpomeňme si, jak dopadl zahradník René Mandys ve sporu s ruským podnikatelem Zacharovem a jak mu pomohly naše demokratické mechanismy.