Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Šloufův majstrštyk

Míra Šloufů na začátku léta 2013 stojí před třemi zbývajícími kuželkami, které brání Straně Přátel Organizovaného Zločinu k převzetí moci. Dnes už tušíme, že nejméně dvě kuželky půjdou dolů jednou mistrovskou ranou. Náhoda nebo „lobbing“? 

V poslední roce, kdy měla vládnou vláda Petra Nečase se hraje opravdu o hodně. Po finanční stránce může jít v konečném důsledku o rozdělování až půl bilionu korun, mezi hlavní položkami je dostavba Temelína, která se prostě nezastaví na 300 miliardách nebo další pronájem gripenů, který nás může do budoucna stát až 40 miliard. V ideologické, kulturní a politické rovině je to čím dál ostřejší a tristnější rozhodování, zdali na východ nebo na západ. Nečasova vláda má sice problémy, ale pohodlnou většinu…

 

V hlavě bývalého aparátčíka se rodí učebnicový plán, jak bez přímé intervence zlikvidovat všechny kuželky, které brání Straně Přátel Organizovaného Zločinu k převzetí moci. První kuželkou byla vláda, druhou rodící se nezávislá justice. Trajektorie je přitom jednoduchá: státní zástupci se pustí do vyšetřování a obviňování na nejvyšších místech, které přinese krach vlády a demisi Petra Nečase, následně se ukáže, že státní zástupci postupovali protizákonně, což vyvolá přinejmenším neochotu znovu se pouštět do vyšetřování na vrcholových místech a cesta k převzetí moci je volná. Jako bonus je totální diskreditace ODS a Sobotkovy kliky v ČSSD.

Reklama

 

Začněme od žalobců, soudců a vyšetřovatelů, ti v posledním roce zažili nebývalý rozmach a svobodu. Šott, Bradáčová, Zeman, Ištván, tolik pozitivních jmen, co tento rok se v justici neskloňovalo za předchozích dvacet let. A samozřejmě kamarádům Miloše Zemana typu Honza milion Fischer a další takováto péče nehraje do karet. Šlouf využívá současného uvolnění a státní zástupci dostávají odněkud potvrzení, že si mohou vyšlápnout i do nejvyšších pater, což při míře korupčních skandálů pravicové vlády není žádný problém. Nejde o to, že by Šlouf úkoloval státní zástupce, ale není pravděpodobné, že by žalobci šli proti Nečasovi a bývalým poslancům ODS, kdyby neměli odněkud uvolněné a požehnané ruce.

 

Po pádu vlády a sestavení vlády kamarádů, přichází pro státní zastupitelství zrada ve formě Šloufovy interpretace výroku Nejvyššího soudu, který naprosto nesmyslně považuje za imunitou chráněnou promluvu i žádost o úplatek na záchodcích parlamentu. Ivo Ištván není takový hlupák, aby si hrozbu imunity předem neuvědomil, ránou do zad je ona šloufovská interpratace, kterou nikdo nečekal. Do budoucna soudní výrok znamená, že státní zástupci už nikdy nepůjdou do nejvyšších pater, v horším případě budou muset Ištván, Bradáčová i Zeman odejít, jakožto vyvození důsledků z „chybného“ obvinění.

 

ODS se díky propuštění svých bývalých poslanců a soudnímu výroku v očích veřejnosti stává ještě více nevolitelnou. Jaká jiná strana by zařídila propuštění svých bývalých poslanců že? Proto i pokud by se vláda kamarádu Miloše Zemana zdiskreditovala sebevíce a preference TOP 09 rostly během roku do nebes, stejně nebude možné ve volbách příští rok sestavit nešloufovskou vládu.

 

Konečně je tu ČSSD a Bohuslav Sobotka. Od stranického sjezdu odepsané křídlo ČSSD se totálně zdiskredituje při snaze rozpustit sněmovnu, což velká část voličů ČSSD prostě nepochopí. Výsledkem geniální aparátčické akce je volná cesta k totální moci ve státě, proti které už není obrany.

 

Poslední, třetí kuželkou, jsou samozřejmě svobodná média, ale to už je jiný příběh. Schválně, jak je to se vztahem Babiš-Šlouf doopravdy? Opravdu má hnutí ANO 2011 politickou ambici?