Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Zánik ministerstva kultury a sen o normalizačním stádu

 

V rámci dalších úspor se uvažuje mimo jiné o zániku ministerstev pro kulturu a životní prostředí. Kde se tím asi ocitáme? 

 

Už dlouhá léta nebyl na postu ministra kultury člověk, který by nešel na ránu té nejpovrchnější kultuře. Poslední dobou se zde objevují diletanti, jejichž specializace spočívá v tom, že rádi poslouchají Kabáty, nebo kreslí s dětmi v družině. Z toho lze lehce vyvodit, že stát na nějakou kulturu z výšky kašle. Proč tedy ministerstvo pro kulturu nezrušit?

 

Ano, je to dobrý nápad z dílny těch, kteří redukují stát na černá a červená čísla. Starat se o přírodu a o kulturu, to je přeci v době krize neefektivní, nemůžeme si to dovolit. Zadlužujeme tím naše děti atd. Miroslav Kalousek tak nalezne další potřebné miliardy pro spásu naší zemičky a my mu můžeme poslat jednoho panáka za odvedenou práci. Navíc dobrá kultura se musí uživit sama, to dá rozum!

Reklama

 

V podstatě jde o další krok k vytvoření tupého a poddajného stáda (národa) normalizačních hovádek, které se nebude schopno vzpouzet jakémukoliv zacházení. Je těžko říci, zdali je tento cíl záměrný, nebo jde jen o totální neschopnost myslet dva kroky dopředu. Národ bez netriviální kultury je totiž čistě normalizačním produktem, kde každý má dostatek všeho, ale běda chtít něco jiného, než povrchního.

 

Z celé republiky jsou sváženy zástupy na muzikály Michala Davida, ale divadlo Komedie zavřeme, Gott a Vondráčková vyprodávají sály, ale běda chtít si poslechnout někoho pod sedmdesát. Ve všech kostelech se hraje pro turisty nejznámější Vivaldi, ale za celý rok je v Rudolfinu jen pár slušných a netriviálních koncertů. Všichni podporují český film, když se jedou ožrat do Varů, ale to, že se točí filmy, na které se nedá dívat, to je přeci jedno. A takto by šlo pokračovat do nekonečna.

 

Už jen to, že vláda dokáže uvažovat o zrušení ministerstva kultury, ukazuje, že schopnost vytvářet cokoliv nad rámec nejnižšího standardu, není u nás žádaná ba ani žádoucí. Samostatně myslet, myslet jinak, myslet a projevovat se kriticky, je totiž něco, čemu Bém- Janouškův komplex moci nedokáže rozumět a co se mu ani nehodí.

Ano z logiky současné vládnoucí partičky je opravdu zrušení ministerstva kultury (nemluvě o životním prostředí, to by byl ale jiný příběh) správným krokem. Stát ušetří a navíc zavře hubu těm, kteří nabízejí alternativu. Na druhou stranu se tím definitivně odsouváme někam daleko za Ural. Co ale chtít od politické garnitury, která je z valné většiny tvořena kulturními neznabohy a burany? 

 

 

Jinak pokud vás zajímá, jak by měl vypadat správný normalizační umělec 2.0, podívejte se na následující video:   http://www.youtube.com/watch?v=3D8QWSM8Dx0