Reklama
 
Blog | Daniel Zeman

Život zadara

 

Současné západní tahanice o podobě a vymáhání vlastnických práv opět odkrývají jednu z největších bolestí západní civilizace: Co všechno člověk musí dělat zadarmo, aby mu jednou bylo zaplaceno?

 

Jan Kraus jednou velmi vtipně ve své talkshow vytknul nějaké mladé dívčině: „vy dneska všechno berete jako zkušenost, která vás posune dál, ale kdy teda začněte už opravdu dělat?“ Či nějak podobně. Každopádně tím popsal asi nejlépe rozdíl mezi západem před krizí a dnešním – hroutícím se západem. Nechci v těchto řádcích řešit kdy to začalo, kde byl ten bod zlomu. Zásadní je onen rozdíl. V dobách úspěšného západu člověk hned po škole nastoupil do zaměstnání aby strávil víceméně celý život v pracovním procesu. Za práci dostával peníze ( je teď jedno jaké) a za vše co k životu potřeboval si platil (uvědomme si ten paradox, že pokud má dnes člověk potravu, střechu nad hlavou a přípojku k internetu, žije plnohodnotný život). 

 

V dnešní době nejsme vázáni na jednu práci, děláme si co chceme, píšeme blogy, stahujeme filmy a hudbu, pracujeme na zajímavých projektech, ale vše děláme zdarma. Slevomaty, megauploady, heuréky, youtuby a podobné služby tvoří nový svět pro lid, který nepracuje za peníze, pro lid který získává zkušenosti v neziskovkách, dobrovolnických praxích, v nepotřebných školách. To všechno s vidinou, že jednou tohle bude k něčemu a že to povede k zisku.

Reklama

 

Ono je vůbec paradoxní, jak se dnes vydělávají velké peníze. Začne se nějaký zásadní projekt přístupný lidem zdarma a pak se doufá, že se na něj přisaje reklama. Tak to občas funguje, vezměme si například Youtube. Ale jde o tu perverzní logiku, kdy se neuvěřitelné množství práce odvádí zdarma s vidinou, že nás to někam v budoucnu posune. Představa, že někdo přes nějaké slevy dnes naláká stálé zákazníky je absurdní. Na straně projektů i jejich uživatelů panuje bláznivá představa, že se zdarma něco získá. Podvědomě tak odsouváme tvrdou každodenní dřinu, vstávání v 6 ráno, protože tajně doufáme, že nás nějaká naše zkušenost posune na místo, kde něco podobného nebude třeba.

 

Stahovat filmy zdarma z webu správné není, ať si říká kdo chce co chce. Druhou stranou mince ovšem jsou mafiánské OSA organizace a jejich fašistické návrhy. Co ovšem stojí nad tímto vším je armáda mladých, pracující zdarma na projektech, které se snaží zalíbit a probít se mezi úspěšné globálního světa. Pokud se mluví o ústupu západu, jedním z důvodu je také potřeba získávání zkušeností místo toho, abychom makali.

 

Tak si píšu po nocích svůj blog a doufám, že mé úchvatné myšlenky někdo časem objeví a nabídne mi místo prominentního sloupkaře, místo toho abych šel někam dělat eléva. Já i mí vrstevníci jsme produkty doby, kdy děláme spousta věcí zadarmo a zadarmo nebo se slevou také věci získáváme. Jsme produkty a zároveň činitelé upadajícího západu. Tak dnes náš západní svět funguje a dokud se tato pravidla nezmění, tak se žádný megaupload zavírat nebude.